Pitanja i odgovori

Biljana Bulatović, 2021. godina

Poštovani, potrebno je da za izradu nalaza za Sud u Nikšiću dobijem sledeće podatke iz vaše evidencije: 1. Mogućnost gradnje i planski dokument u čijem se zahvatu nalazi kat.parc.br. 1213/20 KO Petrovac
podnosilac zahtjeva Biljana Bulatović, vještak

Odgovor: Danijela Marotic, Rukovodilac Sektora za urbanizam

Postovana gospodjo Buljatovic,

Povodom Vaseg zahtjeva koji je upucen mail-om ovom Sekretarijatu dana 04.02.2021. godine, obavjestavamo vas da kat. parcela br. 1213/20 KO Petrovac, čini dio urbanisticke parcele br. UP I-27, u zoni I, u zahvatu DUP-a “Buljarica I”.
U prilogu Vam dostavljamo izvod iz DUP-a “Buljarica I” i to: kartu “regulacija i parcelacija”, kao i tabelu sa zadatim urbanistickim parametrima, uz napomenu da je navedeni lokalni planski dokument dostupan na web sajtu Opstine Budva www.budva.me

S postovanjem,

Danijela Marotic
Rukovodilac Sektora za urbanizam
Sekretarijat za urbanizam i odrzivi razvoj Opstine Budva

Djurdja Lekovic, 2021. godina

Molim vas da mi objasnite proceduru urbanizovanja placa na kojem jos uvijek nista nije ucrtano. Hvala.

Odgovor: Danijela Marotic, Rukovodilac Sektora za urbanizam

Postovana gospodjo Lekovic,

Povodom vaseg pitanja koje se odnosi na proceduru urbanizovanja placa na kojem sada nije nista ucrtano, obavjestavamo vas da je u skladu sa odredbama Zakona o planiranju prostora i izgradnji objekata, pokrenuta izrada Plana generalne regulacije Crne Gore koji radi nadlezno ministarstvo.
Vi se kao zainteresovano lice i vlasnik odredjene nepokretnosti mozete obratiti zahtjevom nadleznom Ministarstvu, jer jedinice lokalne samouprave vise nisu nadlezne za izradu planske dokumentacije.

S postovanjem,

Danijela Marotic
Rukovodilac Sektora za urbanizam
Sekretarijat ua urbanizam i odrzivi razvoj Opstine Budva

Biljana Protić, 2021. godina

Poštovani, Interesuju me propisi ili pravilnik o obavljanju rent-a-car u sklopu doo preduzeća. Ako možete link ili da me uputite detaljnije kako sama da dođem do tog dokumenta. Hvala unapred.

Odgovor: Biljana Bubanja, Rukovodilac Sektora za preduzetništvo

Poštovana,

Da bi dobili odobrenje za rad za rent-a-car poslovnicu Sekretarijat za privredu postupa shodno odredbama člana 58, 59, 60, 61 Zakona o turizmu i ugostiteljstvu („Sl. List CG“, br. 2/18, 4/18, 13/18, 25/19, 67/19 i 76/20) i Pravilnika o minimalno-tehničkim uslovima u pogledu opreme i uređenja poslovnica turističkih agencija i načinu utvrđivanja ispunjenosti tih uslova ("Sl.list CG", br. 73/10,20/11 i 58/14).
U prilogu mail-a Vam šaljem Zahtjev za izdavanje odobrenja za rent-a-car poslovnicu.

S poštovanjem,

Biljana Bubanja
Rukovodilac Sektora za preduzetništvo
Sekretarijat za privredu
Opština Budva
e-mail: biljana.bubanja@budva.me

Branislava Raičević, 2020. godina

Poštovani, Molim Vas za uputstvo šta nam je sve potrebno za produženje etaže na stambenom objektu u okviru gabarita i da li je to moguće? Objekat je u okviru zajedničke zgrade, kod osnovne škole “Stefan Mitrov Ljubiša” u Dositejevoj ulici. To su kućice u nizu. Hvala unaprijed i puno pozdrava, B.Raičević

Odgovor: Danijela Marotic, Rukovodilac Sektora za urbanizam

Postovana gospodjo Raicevic,

Iako u Vasem pitanju niste naveli broj katastarske parcele na kojoj se nalazi stambena zgrada u kojoj imate stan, opisom lokacije u kome ste naveli da se objekat nalazi kod OS “Stefan Mitrov Ljubisa” evidentno je da se postojeca zgrada nalazi na prostoru koji nije u obuhvatu nijednog vazeceg planskog dokumenta detaljne razrade. Zbog te cinjenice niste u mogucnosti da izvedete bilo koje vrste radova na rekonstrukciji postojeceg stambenog objekta, iz razloga sto je za povecanje etaze objekta neophodno da vazeci DUP daje planske prethostavke za rekonstrukciju objekta.
Shodno navedenom, trenutno niste u mogucnosti da pristupite planiranju tih radova na rekonstrukciji objekta, jer ne postoji planski dokument na osnovu koga bi mogli biti izdati urbanisticko - tehnicki uslovi za rekonstrukciju postojeceg objekta, pa samim tim ni za sprovodjenje kompletne zakonom propisane procedure za izvodjenje radova na postojecem objektu.

S postovanjem,

Danijela Marotic
Rukovodilac Sektora za urbanizam
Sekretarijat za urbanizam i odrzivi razvoj

Barbara Braun, 2020. godina

Поштовани, прво бих хтео да се представим: Моје име је Барбара Браун и тренутно живим у Немачкој. У августу 1999. године купио сам кућу у Будви, Лапчићи. Сада, скоро 20 година касније, у контексту породичног питања морам да докажем да сам у то време купио ову кућу. Постоји ли могућност да се добије доказ да су кућа и земљиште уписани на моје име, без путовања у Будву, што тренутно није дозвољено људима који живе у иностранству? Унапред хвала на одговорима и све најбоље из Бонна у Немачкој, Барбара Браун

Odgovor: Danijela Marotic, Rukovodilac Sektora za urbanizam

Postovana gospodjo Braun,

Obavjestavamo vas da je rjesavanje pitanja za koje ste vi zainteresovani u nadleznosti Uprave za nekretnine – PJ Budva, a ne u nadležnosti organa lokalne uprave Opstine Budva, kao i da isto mozete rijesiti bez dolaska u Crnu Goru, dostavljanjem zahtjeva u pisanoj formi putem poste.

Dokaz o vlasnistvu je list nepokretnosti za nepokretnost koja je u vasem vlasnistvu i u prilogu Vam dostavljam formular obrasca za izdavanje lista nepokretnosti Uprave za nekretnine Crne Gore. Posto vi trebate dokaz da ste nepokretnost kupili 1999. godine, ukoliko ne posjedujete Ugovor o kupoprodaji objekta, mozete Upravi za nekretnine-PJ Budva uputiti i zahtjev za dostavu hronologije upisa na katastarskoj parceli koja je u vasem vlasnistvu i oni ce vam dokumentaciju koja je u posjedu njihovog organa uprave dostaviti postom na vasu kucnu adresu.

Adresa na koju treba da uputite zahtjeve je:
Uprava za nekretnine-PJ Budva
Ul. Mediteranska- TQ “Plaza”
85310 Budva
Crna Gora

S postovanjem,
Danijela Marotic
Rukovodilac Sektora za urbanizam
Sekretarijat za urbanizam i odrzivi razvoj Opstine Budva

Tanja Lazic, 2020. godina

Postovani, Da li je odlozeno placanje poreza na nepokretnost do januara naredne godine? Ako jeste da li mozete da pojasnite proceduru.. Srdacan pozdrav

Odgovor: Žaklina Fuštić, Koordinator odsjeka za opšte i pravne poslove - Uprava lokalnih javnih prihoda

Poštovana,

U vezi sa postavljenim pitanjem informišemo Vas sledeće:

Predsjednik Opštine Budva je predložio set ekonomskih mjera kako bi se pomoglo građanima i privredi da prevaziđu krizu koja je nastala epidemijom koronavirusa.

Istim mjerama je omogućeno plaćanje poreza za fizička lica na 2 rate i to 01.09.2020. i 01.11.2020. godine, dok je za pravna lica omogućeno plaćanje u dvije rate, po dinamici koja će biti naknadno određena.

S poštovanjem,

Žaklina Fuštić,
Koordinator odsjeka za opšte i pravne poslove
Uprave lokalnih javnih prihoda
Opštine Budva

Suzana Radačić, 2020. Godina

Zasto nismo na nekoliko brojeva dobili aktivaciju za viber chat bot ?

Odgovor: Ana Vujošević, Sekretarijat za lokalnu samoupravu

Poštovana gospođo Radačić,

Primili smo Vaše pitanje poslato putem sajta Opštine Budva i zahvaljujemo Vam na pokazanom interesovanju.
Aplikacija "Viber chat bot" je zvanično aktivirana dana 07.04.2020. godine i poruka obavještenja o istoj isporučena je na 12.946 telefonskih brojeva sa teritorije opštine Budva.
Uvidjevši da baza telefonskih brojeva u tom trenutku nije obuhvatila sve viber korisnike sa teritorije opštine Budva, radimo na unaprjeđenju aplikacije i vrlo uskoro se nadamo da ćemo imati opciju "share" poruka i postavljanje "hiperlink-a", a možda i ponovno slanje unaprijeđene verzije na proširenu bazu viber korisnika.

Svakako smo Vam upravo poslali pozivnicu na telefonske brojeve koje ste naveli u mejlu.

Budite slobodni pa nas povratno kontaktirajte za sve predloge, sugestije i komentare.

Srdačan pozdrav,

Ana Vujošević
Sekretarijat za lokalnu samoupravu
Opština Budva

Djordje Stojsavljevic, 2020. godina

Postovani, Posto zivim u engleskoj a vlastnik sam stana na Prznu-Kamenovu, zelio bih znati ako li mogu uplatiti taksu an moju nekretninu direktno opstini Budve i ako vi mozete meni poslati putem email racune. Hvala Vam na paznji. S'postovanjem, Djordje Stojsavljevic

Odgovor: Žaklina Fuštić, Koordinator odsjeka za opšte i pravne poslove - Uprava lokalnih javnih prihoda

Poštovani,

Uvidom u Vašu finansijsku karticu konstatovali smo da ste svoje obaveze izmirili zaključno sa 2019-om godinom.
Poreska obaveza za 2020. godinu jos nije utvrđena pa se u vezi sa istim pitanjem možete obratiti u trećem kvartalu tekuće godine, kako bi dobili informacije o Vašem zaduženju kao i instrukcije za plaćanje.

S poštovanjem,

Žaklina Fuštić
Koordinator odsjeka za opšte i pravne poslove
Uprava lokalnih javnih prihoda

Ljiljana Mahmutović, 2020. godina

Poštovani, Obraćamo se Upravi lokalnih javnih prihoda Budva, a radi pojašnjenja vezano za podnošenje poreske prijave za utvrđivanje poreza na nepokretnosti za 2020 godinu. Naime, potrebna nam je informacija na koji način Vam se podnosi prijava i da li ima nešto od dodatne dokumentacije koju je potrebno da Vam dostavimo. Molimo Vas za odgovor, budući da rok za podnošenje ističe 15.04.2020 godine.

Odgovor: Žaklina Fuštić, Koordinator odsjeka za opšte i pravne poslove - Uprava lokalnih javnih prihoda

Poštovana Ljiljana,

Uprava lokalnih javnih prihoda Opštine Budva je zakonom propisan rok za podnošenje poreskih prijava za utvrđivanje poreza za pravna lica od 31. marta kalendarske godine, pomjerila za 15.april 2020.godine.
Poresku prijavu možete podnijeti neposredno u Građanskom birou Opštine Budva ili putem pošte, Uprava lokalnih javnih prihoda, Opština Budva, Trg sunca, br.3.
Imajući u vidu novonastalu situaciju i donjetim mjerama zbog sprečavanja širenja virusa COVID -19, te preporukama Vlade Crne Gore da se stranke javnopravnim organima obraćaju elektronskim putem, obavještavamo Vas da skenirani primjerak poreske prijave možete dostaviti na mejl: vesko.maric@budva.me ili ankica.scekic@budva.me
Napominjemo da je uz poresku prijavu poreski obveznik dužan dostaviti bilans stanja za godinu koja prethodi godini za koju se porez utvrđuje, zaključni list i analitičku karticu osnovnih sredstava.
Obrazac prijave poreza na nepokretnosti (PPD2) možete preuzeti na Građanskom birou Opštine Budva, ili na sajtu Opštine Budva-obrasci za građane/Pravilnik o obliku i sadržini poreske prijave i Prijava za razrez poreza na nepokretnosti za pravna lica. (obrazac je u prilogu).

S poštovanjem

Žaklina Fuštić
Koordinator odsjeka za opšte i pravne poslove
Uprava lokalnih javnih prihoda

Pošiljalac: Dragana Nikolić, 2020. godina

Postovanje, Javljam se povodom subvencija za zensko preduzetnistvo. Otvorila sam kozmeticki salon prosle godine, pa me zanima kako mogu vise da se informisem, sta je potrebno od dokumentacije i kada je rok za predaju... Srdacan pozdrav, Dragana

Odgovor: Slavica Maslovar, v.d. sekretarke Sekretarijata za privredu

Poštovana Drgana,

S obzirom na novonastalu situaciju i vanredne mjere ograničenja donijete od strane NKT objaviljivanje Javnog poziva za podršku ženskom preduzetništvu je odloženo dok se za to ne steknu uslovu. Mi se nadamo da ovakva situacije neće potrajati i da ćemo biti u prilici da objavimo Javni poziv ubrzo. U okviru istog će biti navedeni svi uslovi definisani Odlukom o kriterijumima i načinu raspodjele sredstava namijenjenih ženskom preduzetništvu.
Aplikacioni formular Vam dostavljam u prilogu.

Neophodna dokumentacija za žene koje žele da razviju postojeći biznis su u nastavku:
- Detaljan opis predložene biznis ideje (Obrazac 2);
- Radnu biografiju/CV;
- Ovjerenu kopiju lične karte;
- Potvrdu o neosuđivanosti za krivična djela protiv privrede i krivična djela protiv imovine;
- Tri štampane i jednu elektronsku verziju biznis plana, na CD-u;
- Poresko uvjerenje Uprave lokalnih javnih prihoda;
- Rješenje o upisu u Centralni registar privrednih subjekata;
- Rješenje o registraciji za PDV, ako je krajnji korisnik obveznik PDV-a;
- Važeći Statut društva;
- Original ili ovjerena kopija obrasca ovjerenih potpisa lica ovlašćenih za zastupanje (OP obrazac) i važeći karton deponovanih potpisa;
- Potvrda Poreske uprave o urednom izmirivanju poreza i doprinosa, ne starija od 30 dana;
- Komplet obrazaca za godišnje račune (Bilans stanja, Bilans uspjeha, Bruto bilans (Zaključni list), Analitika kupaca i dobavljača) za prethodnu godinu, izuzev kod preduzetnica koje nisu u obavezi da sastavljaju finansijske izvještaje;
- Odgovarajući obrazac za posljednji mjesec uplate poreza i doprinosa za zaposlene ovjeren od Poreske uprave, kao dokaz broja zaposlenih.

Opština Budva će obezbijediti stručno lice-konsultanta koji će sa preduzetnicima raditi na formulaciji biznis ideja i kompletiranju dokumentacije za učešće na Javnom pozivu.

Srdačan pozdrav,

Slavica Maslovar,
v.d. sekretarke Sekretarijata za privredu

Pages

Pitajte Opštinu

Postavite pitanje nadležnom organu lokalne samouprave, rok za odgovor na postavljeno pitanje
je sedam dana.

Kontaktirajte nas

Trg Sunca 3, 85310 Budva, Crna Gora

Povežimo se

Mi smo na društvenim mrežama. Pratite nas i budite u koraku sa našim dešavanjima.