Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility

Kulturne manifestacije

Manifestacije i programi zabavnog i sportskog karaktera

Popodnevni koncert ozbiljne muzike

1. januara u 14.00h. Poput svjetskih metropola, na Trgu ispred Starog grada tradicionalno se održava svečani novogodišnji popodnevni koncert klasične muzike, u izvođenju „Mediteranskog revijskog orkestra” iz Podgorice, pod dirigentskom palicom g-dina Radovana Papovića, a kao vokalni i solisti na instrumentima nastupaju poznati izvođači iz zemlje i regiona.

„Doživite najukusnije trenutke”

april, tokom trajanja turističke berze „METUBES”, a u okviru i povodom „VII državnog prvenstva ugostitelja Crne Gore”. Riječ je o dvodnevnom zabavnom programu na bazenu „Rondo”, koji će upotpuniti pomenuto takmičenje, i tokom kojeg će posjetioci imati mogućnost da degustiraju brojne specijalitete i razne vrste pića, uz zvuke primorskih klapa i folklornih ansamblova.

Dan planete Zemlje

22 april. Povodom obilježavanja „Dana planete Zemlje”, Turistička organizacija opštine Budva će organizovati projekat pod nazivom „Cvjetna pijaca”, na Trgu slikara ispred Starog grada, gdje učestvuju sve lokalne cvjećare i pripremaju cvjetne aranžmane i dijele savjete o održavanju i očuvanju zelenila, kao i značaju istog za naše okruženje.

XII međunarodni Karneval u Budvi i XIII Proljećna noć pod maskama

od 25. do 27. aprila 2014. godine. Ova, takođe tradicionalna manifestacija podrazumijeva Abrum (tradicionalni poziv za karneval) ulicama Starog grada, veliku i malu karnevalsku povorku i bogat višednevni kulturno-zabavni program. Koncept Karnevala se tokom posljednje 2 godine promijenio, posebno u dijelu organizacije kulturnog, edukativnog, ekološkog i muzičkog sadržaja, što se reflektovalo kao izuzetno pozitivno. Organizacija Karnevala ove godine podrazumijeva uključenje privrede (posebno Starog grada), uključenje NVO sektora u dijelu ekoloških aktivnosti, uključenje Civilnog sektora u eno-gastronomskom dijelu, osmišljavanje bogatog dječijeg programa u saradnji sa NVO, zatim uključenje lokalnih i umjetnika sa prostora cijele Crne Gore za osmišljavanje instalacija na temu Karnevala i naravno, bogat muzičko-zabavni program. Takođe, veoma je značajno animiranje lokalnog stanovništva da se uključe u Karneval, ali i stavljanje akcenta na karnevalske grupe sa prostora Crne Gore. Organizator i pokrovitelj ove manifestacije je Turistička organizacija opštine Budva zajedno sa NVO „Feštađuni”, kao osnivača Karnevala.

Fešta u Pržnom

nedelja, 18. maj. Kao jedno od najautentičnijih djelova Budvanske obale, ribarsko mjesto Pržno – mjesto poznato po predivnoj pješčanoj plaži, restoranima, ribljim specijalitetima, najljepšem zalasku sunca, podstaklo je ideju o organizaciji Festivala koji bi bio u službi promocije samog mjesta, ali i bogaćenja ponude u njemu u periodu pred-sezone. Festival se realizuje 2 godine za redom, u saradnji sa privrednicima (restoranima i hotelima) u Pržnom, i podrazumijeva bogat zabavno-muzički, dječiji i eno-gastronomski program, uz veliki vatromet na kraju dana.

„Vivienne Westwood Fashion Show 2014.”

31. maj. Ovakva vrsta događaja, prije svega, ima jak promotivni karakter, imajući u vidu to da ga prate globalni mediji koji se bave modom. S obzirom na vrstu i jačinu promotivnog efekta koji leži u njegovoj organizaciji i s obzirom na to da se ovim putem organizuje dolazak najpoznatijih ličnosti iz svijeta mode, nakon organizovanja modne revije italijanskog kreatora Roberta Cavalli-ja ljeta 2013. godine, ove godine ćemo realizovati još jedno glamurozno modno dešavaje, odnosno modnu reviju najpoznatije britanske kreatorke Vivienne Westwood.

Festival „Pašticada Fest”

21. jun. Riječ je o festivalu koji promoviše pašticadu, tradicionalno primorsko jelo, uz bogat muzički program i program za djecu. Mjesto dešavanja je Petrovac, vrijeme trajanja festivala jedan dan, a period dešavanja kraj juna i posjeta je besplatna. Cilj ovog Festivala je promovisanje lokalne kuhinje koja je ujedno i dio turističke ponude i brend naše zemlje, kao i stvaranje bogatog kulturno-umjetničkog programa koji će mjesec jun učiniti interesantnijim za turiste.

IX Festival crnogorskog muzičkog nasleđa „Muzika ljeta”

Tradicionalna manifestacija koja se realizuje tokom čitavog ljeta – od juna do sredine septembra, dva puta sedmično u Starom gradu i u Petrovcu na šetalištu, a podrazumijeva gostovanje folklornih ansamblova i kvalitetnih klapa sa područja čitavog crnogorskog primorja. „Muzika ljeta” se pokazala kao vrlo privlačan i interesantan festival, posebno stranim gostima.

„Dani umjetnika Budve”

Ovaj program prvi put je realizovan 2013. godine sa ciljem da pruži mogućnost umjetnicima sa teritorije opštine Budva da se afirmišu ili pokažu i prikažu svoje stečeno umijeće, a sastoji se iz likovnog, muzičkog i debatnog dijela. U okviru ove manifestacije budvanskim umjetnicima su se obezbijedili odgovarajući prostor i neophodni tehnički uslovi da predstave svoja djela. Mjesto dešavanja su lokacije u okviru kontakt zone Starog grada (Trg slikara, Trg između crkava, Trg pjesnika itd.), a vrijeme trajanja – 7 dana.

Obilježavanje Dana turističke organizacije opštine Budva i Dana državnosti

12. jul. Manifestacija predviđa muzičko-zabavni program na Trgu slikara. Takođe, ovu manifestaciju od prve godine realizacije karakteriše gostovanje domaćih muzičara i jedne ili više muzičkih zvijezda regiona, uz direktan prenos programa na RTCG. Za 2014. godinu, planira se promjena koncepta u dijelu muzičkog programa, odnosno angažovanje muzičara prepoznatljivih van granica regiona, čime bi se postiglo proširenje ciljne grupe turista.

Petrovačka noć

petak, 29. avgust. Najveća tradicionalna fešta od ribe i vina organizuje se na području Petrovca, sa cjelodnevnim zabavnim i sportskim programom, koji obilježava gostovanje atraktivne muzičke zvijezde (ili više njih) na dijelu šetališta, ispred hotela ”Palas”, kao i veliki vatromet. TO Budva je nosilac, glavni sponzor, organizator i realizator projekta, u saradnji sa Opštinom Budva i turističkom privredom, kao i ostalim sponzorima.

„Fešta od smokava”

prva subota u septembru. Ova fešta nastoji da sačuva od zaborava tradiciju uzgoja smokve, ali i promoviše ovo voće kojeg ima u izobilju, posebno u ruralnom području opštine Budva. Održava se na prostoru Spomen doma „Reževići” i svake godine okuplja velik broj posjetilaca, koji imaju priliku da probaju brojne specijalitete i da se zabave uz gostovanje neke od popularnih klapa.

Festival „Kadmov dan”

Riječ je o novom događaju u kalendaru manifestacija TO Budva, Festivalu koji promoviše kulturno nasleđe grada Budve sa akcentom na antičko nasleđe i na mit o Kadmu i Harmoniji. Promoteri ovog događaja obučeni su u antičke toge, muzičari imaju za temu melodije tog perioda, a posjetiocima se nudi hrana vezana za prapočetke grada Budve i ovog područja. Mjesto dešavanja je prostor unutar i ispred Starog grada. Vrijeme trajanja ovog Festivala je jedan dan i ulaz je slobodan. Cilj Festivala je promocija kulturnog nasleđa Budve u kombinaciji sa dugo prisutnim kultom vina i grožđa, što je sve skupa važan segment turističke ponude Budve, ali i brend Crne Gore; privlačenje što većeg broja posjetilaca uz pomoć bogatog kulturno-umjetničkog programa.

Dan Širuna

prva subota u oktobru. Tradicionalna pučka fešta od ribe i vina predstavlja najznačajniju manifestaciju u periodu postsezone, kojom se zvanično zaokružuje program manifestacija u ljetnjoj sezoni. Pored bogatog, višesatnog kulturno-umjetničkog programa, nezaobilazan dio čine i narodne sportske igre. Orgnizatori i pokrovitelji ove fešte su Opština Budva i TO Budva, dok je SRD „Širun” nosilac manifestacije.

Javni doček nove 2015. godine

Karakteriše ga tradicionalan i ekskluzivan program, koji se organizuje 31.12. i 01.01. Pored večernjih, predviđeni su i dnevni koncerti 01. januara.

Festival „World Music Stage”

Pod ovim nazivom podrazumijevamo Festival koji bi turistima i građanima na Budvanskoj rivijeri predstavljao i promovisao aktuelnu muziku iz cijelog svijeta, odnosno poznata imena svjetske muzičke scene. Planirano mjesto dešavanja je diskoteka Top Hill (kao vrsta privatno-javnog partnerstva), koja je po svom sadržaju jedna od najatraktivnijih diskoteka današnjice, a osvojila je prestižnu nagradu “Best Night Club Global 2012” na trodnevnom MICS festivalu održanom u Monte Karlu. Planirani period dešavanja ovog festivala je dva puta godišnje – u drugoj polovini juna i u prvoj sedmici septembra. Ideja je da se u okviru ovog festivala dovode poznata imena svjetske muzičke scene kako bi sam događaj bio jedan od osnovnih razloga za dolazak turista u Budvu. Cilj festivala je promocija Budve kao modernog turističkog centra, kao i privlačenje većeg broja ljudi van granica regiona.

Festival EXIT

Globalno poznat i popularan događaj, proglašavan je više puta od uticajnih medija i renomiranih subjekata za jedan od par najboljih festivala u Evropi. Samom kalendaru dešavanja u Budvi ovaj događaj dodaje dodatnu težinu, a u promociji samog događaja posao je znatno olakšan jer nije riječ o nepoznatom i novom događaju, već o globalno poznatom eventu. Period održavanja za prvu godinu je sredina jula mjeseca.

Spring Break Festival

Prvi put je u Budvi organizovan 2012. godine, u organizaciji NVO „Turist”, na plaži Kamenovo. Dvije godine za redom okuplja ogroman broj mladih (preko 3.000), većinom studenata crnogorskih univerziteta i studenata iz cijelog regiona. Organizovan je cjelodnevni program, uz gostovanje velikog broja muzičkih gruba i svjetski poznatih DJ-eva.

Montenegro Sun Reggae Festival

Ovaj festival organizuje NVO „Urban Kult” u julu, u Petrovcu, i s obzirom na posjećenost i zainteresovanost ima tendenciju da postane tradicionalan. Prva dva izdanja Festivala protekla su veoma uspješno jer je učešće uzelo niz bendova iz zemlje, okruženja i inostranstva.

VII Petrovac Jazz Festival

prva sedmica septembra. Jazz festival ima za cilj proširenje ponude kulturnih dešavanja i daje na raznovrsnosti istih u periodu postsezone. Ova manifestacija postala je tradicionalna i podignuta je na visok nivo. Glavni nosilac projekta je NVO „Urban Kult“ iz Petrovca.

Pitajte Opštinu

Postavite pitanje nadležnom organu lokalne samouprave, rok za odgovor na postavljeno pitanje
je sedam dana.

Kontaktirajte nas

Trg Sunca 3, 85310 Budva, Crna Gora

Povežimo se

Mi smo na društvenim mrežama. Pratite nas i budite u koraku sa našim dešavanjima.